ztkzž sufinanciranje ZTKZ Županije sufinanciranje

Vi ste posjetitelj broj 620926 od 01.07.2011. g.   Online imamo: posjetitelja: 135

 Nedjelja, 17.09.2023.g. 14:48

„Model T“

„Model T“ zvijezda „Oldtimer show Turopolje 2023.“: Riječ je vozilu koje je označilo prekretnicu u automobilskoj industriji


Park Franje Tuđmana privukao je veliki broj zaljubljenika u stara vozila. Prema procjenama organizatora „Oldtimer show Turopolje 2023" obišlo je više tisuća posjetitelja. Svi oni imali su i što za vidjeti. Među izloženim primjercima isticao se Model T proizveden davne 1922. godine. Riječ je o prvom serijski proizvedenom vozilu američkog proizvođača automobila Ford. Izrađeno je oko 15 milijuna primjeraka ovog vozila, koje je automobile trebao učiniti dostupnijim većem broju ljudi. Davor Ištvanić iz Zagreba po ovog ljepotana je morao potegnut „preko bare“. Tijekom jednog svog poslovnog putovanja u Sjedinjene američke države naletio je na ovaj kolekcionarski dragulj.

- Našao sam ga u jednom hangaru gdje su se nalazili stari avioni. U kutu je ležao pokriven najlonom i vidio se samo donji dio jednog kotača. Drvene felge privukle su moju pozornost. Nakon poslovnog dijela razgovora, okrenuo sam priču na ovo vozilo. Odlučio sam pokušati ga kupiti. Cijelu večer nagovarao sam vlasnika da mi ga proda i negdje oko ponoći sam uspio – otkrio nam je Ištvanić.

Vozilo je kod njega već 18 godina, a četiri godine trebalo mu je da vozilo uredi i vrati u njegovo prvobitno stanje. Cijena ovog vozila u svijetu kolekcionara, ako je dobro očuvano, može dosegnuti astronomske razine. Riječ je vozilu koje je označilo prekretnicu u automobilskoj industriji i industrijskoj proizvodnju uopće.

Među izloženim vozilima bilo je i traktora. Zdravko Muzil iz Kobilića odlučio je pokazati svog Kramera iz 1951. godine. Riječ je o traktoru s malim motorom od svega 12 konjskih snaga, koji je pali ručno na „kurblu“.

- Čuvamo našu staru djedovinu. Ovog je vozio moj otac, a služio je košenje, oranje i pogon vršilice. Imamo sedam, osam takvih starih traktora i nešto novijih, sveukupno 15 traktora. Malo se kužim se u mehaniku i ovo mi je hobi – objasnio nam je Zdravko.

Više od tristo vozila i više tisuća posjetitelja dobar su razlog za zadovoljstvo i organizatora.

- Došli su nam prijatelji iz cijele sjeverozapadne Hrvatske i Slovenije. Ovo je naše drugo izdanje i drago nam je što smo u kratkom vremenu uspjeli napraviti ovako lijepu manifestaciju u gradu Velikoj Gorici – rekao je predsjednik Oldtimer kluba Turopolje Vladimir Štarkelj.

Više na linku: https://www.vgdanas.hr/grad/model-t-zvijezda-oldtimer-show-turopolje-2023-rijec-je-vozilu-koje-je-oznacilo-prekretnicu-u-automobilskoj-industriji/povratak

© • By: Miljenko Mogulić 2011.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com     Design: Zlatko Kelemenić e-mail