ztkzž sufinanciranje ZTKZ Županije sufinanciranje

Vi ste posjetitelj broj 620924 od 01.07.2011. g.   Online imamo: posjetitelja: 134

 Srijeda, 03.05.2023.g. 16:37

Hrvatski inovatori ostvarili izniman uspjeh

 

Na 48. međunarodnom Salonu inovacija koji se održava od 26. do 30. travnja 2023. godine u Genevi, hrvatski inovatori ostvarili su izniman uspjeh.

Na ovogodišnjem ženevskom salonu inovacija, nakon tri godine pauze sudjelovalo je više od 860 inovatora iz 40 zemalja svijeta koji su predstavili više od 1000 inovacija.

Gospodin Igor Dujmović kao tradicionalni delegat Hrvatske zajednice inovatora bio je i ove godine voditelj hrvatske delegacije.

Hrvatski inovatori još su jednom pokazali visoku razinu inventivnosti te nema sumnje da će se većina prikazanih inovacija pojaviti na hrvatskom i međunarodnom tržištu.

Sudjelovanje hrvatskih inovatora na izložbi organizirala je Hrvatska zajednica inovatora, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Od pet hrvatskih inovacija jedna je inovacija nagrađena zlatnom, jedna srebrnom i tri brončanom medaljom.

SMART PLANK MAT učenika Tina Oršića, Erika Brauna, Luke Galunića, Nikole Mirkovića, Gabrijela Dumbovića, Kristijana Crnića pod mentorstvom Ivana Vlainića i Stjepana Razuma iz Srednje strukovne škole, Samobor, osvojila je brončanu medalju.

Realizacija inovacije SMART PLANK MAT je započela prije dvije godine kao ideja nastavnika Stjepana Razuma čiju su realizaciju započeli tadašnji maturanti: Janko Načkar, Luka Obranić, Paulo Nemanić i Kristian Jakopec koji su uz pomoć mentora napravili prvi prototip u sklopu izrade završnog rada.

U novoj školskoj godini kao mentor se pridružuje nastavnik Ivan Vlainić, koji odabire nove učenike iz zanimanja tehničar za računalstvo Erika Brauna, Gabrijela Dumbovića i Luku Galunića, učenike trećeg razreda, a kolega Razum odabire nove učenike iz zanimanja tehničar za mehatroniku Tina Oršića, Kristijana Crnića i Nikolu Mirkovića.

Ova nova sinergija učenika iz dva različita zanimanja bila je garancija da će uz mentorsko vodstvo učenici uspješno pripremiti dorađeni rad za prvo međunarodno natjecanje ARCA u Zagrebu, na kojem su i osvojili zlatnu medalju u juniorskoj konkurenciji.

Potaknuti dobrim rezultatima s ARCA-e, inovatorski tim je počeo s izradom potpuno nove verzije, kako bi se na međunarodnoj izložbi inovacija IENA u Nurnbergu pokazali dodatne mogućnosti inovacije, što je također rezultiralo srebrnom medaljom u juniorskoj konkurenciji.

Nakon spomenute dvije izložbe inovacija, slijedila je najprestižnija izložba inovacija SALON GENEVE 2023, na kojoj se predstavljaju radovi iz cijelog svijeta i gdje postaji samo seniorska kategorija.

Poučeni iskustvom koje su stekli, učenici su prionuli ponovnoj doradi kompletno novog mikroupravljačkog sklopa strunjače, koji omogućuje kompletan prikaz na velikom 7 inchnom displayu učenici su uz izradili i server koji ima mogućnost komunikacije beskonačnog broja strunjača i mogućnost zajedničkog simultanog vježbanja u  različitim dijelovima svijeta, te spajanje pametnim telefonima.

Nakon uspješnog predstavljanja u Genevi, inovacija je osvojila brončanu medalju u seniorskoj konkurenciji i posebno priznanje koje im je dodijelila KIPA, Južnokorejska asocijacija inovatora, jedna od najvećih svjetskih asocijacija.

S razmakom od samo nekoliko dana, Inovacija je predstavljena i u Turskoj na najvećem sajmu inovacija u regiji, gdje je velik broj inovacija predstavljen pred 3.000.000 posjetitelja i gdje je osvojena također brončana medalja.

Odlazak učenika i nastavnika na natjecanja omogućili su Grad Samobor, Grad Sveta Nedjelja, Zagrebačka županija, Zajednica Tehničke kulture grada Samobora, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije i Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora.

Izvori (tekst): Matija Žugec - Hrvatska Zajednica Inovatora, David Martić – Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Grada Samobora 
povratak

© • By: Miljenko Mogulić 2011.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com     Design: Zlatko Kelemenić e-mail