ztkzž sufinanciranje ZTKZ Županije sufinanciranje

Vi ste posjetitelj broj 587709 od 01.07.2011. g.   Online imamo: posjetitelja: 78

 Utorak, 03.11.2020.g. 15:57

Samoborski inovatori opet na vrhu !

Samoborski inovatori opet na vrhu !

Na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020., održanoj u Zagrebu od 15. do 17. listopada, inovatori pod vodstvom našeg najpoznatijeg najuspješnijeg samoborskog nastavnika i inovatora Ivana Vlainića osvojili su medalje u obje konkurencije i prestižni juniorski WIPO grand prix.

Lovro Stipanović i Josip Oroz, osvojili su zlatnu medalju s radom Pro S - pametna utičnica.

Pametna utičnica zamjenjuje nekoliko uređaja drugih tvrtki, koji su svojevrsno nekompatibilni odnosno nesigurni. Revolucija je u IoT svijetu jer otklanja velike greške dosadašnjih sustava za pametno upravljanje. Njegova ugradnja je jednostavna u već postojeće instalacije. PRO-S sadrži tri tipke pomoću kojih korisnik ima kontrolu kuće u offline modu neovisno o stanju Internet signala. Razvijeno pozadinsko osvjetljenje koje diže estetsku vrijednost samog proizvoda, te je pogodan za kafiće i restorane jer je lako uočljiv. Sustav sadrži čip za mjerenje potrošnje električne energije, čime kupac može nadgledati sve svoje sustave i regulirati ih po potrebi. PRO S ima i sustav za sinkronizaciju s vremenskom prognozom čime može upravljati kućom u ovisnosti o dobrom/lošem vremenu, a kompletan sustav je kompatibilan s virtualnim asistentima kao što su Amazon Alexa, te HOMEPOD čime daje kupcu potpunu slobodu i nadzor cijele kuće.


Matija Hržić je osvojio zlatnu medalju i veliku nagradu  za najbolji rad u konkurenciji škola i fakulteta s radom Pametna pčelarska vaga.

Pčelinjaci su često udaljeni i po stotinu kilometara od prebivališta pčelara što onemogućuje redovito nadgledanje. Zbog toga se javlja potreba za daljinskim praćenjem parametara vezanih uz zdravlje i produktivnost pčelinje zajednice, te potreba za zaštitom pčelinjaka od vandalizma i krađe. Zbog čovjekovog negativnog utjecaja na klimu, takva potreba za praćenjem sličnih parametara javlja se kod mobilnih i stacionarnih pčelinjaka, npr. zbog pravovremene prihrane pčelinje zajednice. Postavljanjem košnice na vagu, te implementacijom njenih senzora unutar košnice, pčelaru svi bitni podatci mogu biti dostupni u realnom vremenu. Tako pčelar može pravovremeno djelovati te primijeniti rješenja za uočene probleme kako bi potencijalno spriječio rojenje, gladovanje ili pomor svoje pčelinje zajednice.


U seniorskoj konkurenciji predstavljena je inovacija Mobilni vez, koja omogućuje vezivanje i sidrenje malih brodova i barki u morskim lukama i jezerima, na mjestima gdje je zbog građevinskih uvjeta nemoguća izgradnja fiksnih kamenih ili betonskih vezova.

Autori inovacije su Iva Vlainić i Tomislav Pokrajčić, koji su zajedno s koautorima Ivanom Vlainićem i Franom Pokrajčićem osvojili srebrnu medalju.

Inovacija omogučava nesmetan izlazak s plovila na obalu ili prelazak na drugo plovilo, te omogućava nesmetano kretanje osoba s invalidskim kolicima, za što do sada nije bilo efikasnog riješenja.

Na Mobilni vez je ugrađen fotonaponski sustav, koji omogućuje skladištenje el.energije za potrebe osvjetljenja po noći i dodatnog izvora napajanja za plovila.

Mobilni vez se montira kao lako sastavljiv ponton, malih dimenzija za skladištenje, a elementi se međusobno povezuju.

Unutrašnjost je konstruirana na način da je predviđeno spajanje instalaciju pitke vode od kopna do plovila.

Veliku primjenu moguća je na područjima nacionalnih parkova, gdje zbog ekoloških uvjeta nije dozvoljena izgradnja ili na udaljenim otocima, gdje je problem dovoza klasičnog građevinskog materijala, ili ukoliko postoji samo povremena potreba za vezom.

Naše inovatore već poslovično očekuju daljnja predstavljanja na  brojnim svjetskim smotrama inovacija, na kojima im želimo puno uspjeha !

David Martić

povratak

© • By: Miljenko Mogulić 2011.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com     Design: Zlatko Kelemenić e-mail